Вести 

Jавни час посвећен Европском дану страних језика одржаног 26.9.2024. године

Савет Европе је иницирао обележавање Европског дана језика 2001. године и од тада се обележава сваке године 26. септембра организовањем различитих манифестација и активности.
Лингвистичка разноликост је средство које може допринети бољем разумевању различитих култура и кључни је елемент у богатом културном наслеђу нашег континента. Европа је богата језицима – постоји преко 200 европских језика као и многи други језици које говоре грађани пореклом са других континената. Језичка разноликост је важна компонента европских култура и она се мора одржавати и неговати.
Учење језика је корисно и за младе као и за старије – никада није касно да се научи нови језик и ужива у могућностима које оно пружа- да се боље разумемо и превазиђемо културолошке баријере било да смо на одмору или живимо у другој земљи.
Основна школа “Михаило Баковић“ у Сељашници по први пут се укључила у обележавање овог значајног међународног дана а чланови Стручног већа друштвених наука су заједно са својим ученицима припремили, за почетак, скроман програм који је публици представљен на српском/босанском, енглеском и руском језику у холу Школе. На тај начин ученици ове школе су указали на значај учења и познавања страних језика, као и на богатство и лепоту самих језика. Публици су присуствовали ученици, школско наставно и ненаставно особље и родитељи.
На почетку часа, наставница енглеског језика Љиљана Матовић је поздравила присутне и упознала их са појединостима и значајем обележавања ове манифестације, истакавши горе поменуте чињенице. Ученице петог разреда, Јана Кнежеевић и Душица Јеремијевић, су извеле дијалог на енглеском језику. Потом је Јана прочитала неколико занимљивости везаних за језике (најраспострањенији језици, језици са највећим бројем говорника, знаковним језицима итд) Ученица осмог разреда, Хана Хаџифејзовић, читала је песму “Москва“ на руском језику, ауторке Нађе Мостарац- ученице 6. разреда . Након тога, ученик Адин Џиновић је говорио брзалице на српском језику а Лара Думић рецитовала стихове “Покошена ливада“ од Десанке Максимовић. О англицизмима у српском језику( ..није ћаскање него четовање, није куповина него шопинг, није више пун него фул…) говорио је ученик Адин. Да палиндром “Ана воли Милована“ није једини палиндром у нашем језику, говорио је Адем Поровић (маче једе јечам, иду људи..) На крају, Ученица Лара Думић је отпевала познату песму “Титаник“ на енглеском језику.
Многи други ученици Школе су дали свој допринос обележавању овог датума израдом паноа, креирањем постера и застава разних земаља.
Надамо се да ће ова манифестација постати традиција и програм бити све бољи и бољи, организовањем радионица, квизова знања, свирањем неког музичког инструмента и сл. а све у циљу подстицања и гајења љубави према учењу страних језика.

Повезане објаве